Domotica in de zorg

domotica in de zorg

Dynamische Led verlichting voor herstel bioritme in de zorg
Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan ‘wat iedereen in de zorgsector al weet..’

Daglicht beïnvloedt het dag- en nachtritme voor mensen, tijdens activiteiten maar ook tijdens rustmomenten. Dat daglicht en het bijbehorende ritme zijn in de zorg een bekend fenomeen. Mensen zoeken graag het eerste voorjaarszonnetje op en trekken naar buiten, de terrassen en natuurgebieden lopen vol. Het opnemen van daglicht is het opnemen van nieuwe energie en prestaties.

Verlichting in zorg- en woonverblijven
In zorg- en woonverblijven is verlichting van grote invloed op de bewoners. Maar al te vaak worden dergelijke woonverblijven ‘huiselijk’ ingericht met de daarbij behorende schemerverlichting. Daarnaast functioneren de ogen en oogzenuw van ouderen vaak een stuk minder dan bij jongeren, waardoor men baat heeft bij een hoge lichtopbrengst.

Verlichting met een te lage lichtsterkte (<400 Lux) en ook nog van een te lage kleurtemperatuur (3000K) zal de aanwezigen voortdurend in een ruststemming brengen. Lange tijd verblijven in dergelijke lichtniveaus en kleurtemperatuur wordt niet geadviseerd. Goede verlichting is daarom cruciaal voor ouderen (in de zorg).

Verstoord dag/nachtritme
Niet ambulante personen, zorg afhankelijke ouderen en in het bijzonder personen op een gesloten afdeling raken al snel geïsoleerd van daglicht. Daarnaast treden bij veroudering, en nog in sterkere mate bij de ziekte van Alzheimer, veranderingen in dag-nacht ritmen op. De biologische klok raakt verstoord, het slaap-waakritme raakt uit balans, maar ook het tijdsbesef vervaagt. Vaak zijn deze symptomen effectief te bestrijden met Dynamische verlichting.

Effecten Dynamische verlichting in de zorg
Dynamische verlichting blijkt op steeds meer gebieden van toepassing in de zorg. Zo heeft Dynamische verlichting positieve resultaten geboekt bij winterdepressies, PMS, de gehandicaptenzorg etc.
Met de ISYLED Dynamische verlichting kan men daarnaast effectief de symptomen van dementie verminderen. Onder andere de prestaties, stemming, cognitie en het slaap-waakritme van ouderen worden door de ‘juiste verlichting’ aanzienlijk verbeterd.

ISYLED Dynamische verlichting
Met het  ‘Dynamisch verlichting’ concept van ISYLED is men in staat om het bioritme van de bewoners in de zorg positief te beïnvloeden. 

ISYLED Dynamische verlichting kan onder andere gecreëerd worden met de Duo Color Led panelen of Duo Color Led kappen (in combinatie met ISYLED Downlighters). De Duo-Color Led panelen zijn voorzien van 1800 Leds, warm wit en koel wit. Door de dubbele regeling op het paneel kan men een traploos verloop in kleurtemperatuur realiseren van 2700K tot 6500K. 

"Met het Dynamische licht systeem van ISYLED is* een licht intensiteit tot 10.000 Lux en een  traploos verloop in kleurtemperatuur van 2700K tot 6500K te realiseren."

Deze flexibiliteit in kleurtemperatuur en lichtintensiteit biedt de mogelijkheid om het gedrag en stemming van de aanwezige personen te beïnvloeden. Via een eenvoudig bedieningspaneel is de gebruiker in staat om een automatische bioritme regeling te activeren of vooraf ingestelde lichtwaarden (presets) te activeren of aan te passen. Deze lichtwaarden kunnen volledig worden afgestemd naar uw wensen. Zo heeft men altijd de optimale lichtwaarden naargelang de situatie / moment van de dag (Voorbeeld zorginstelling: Wakker worden, dagactiviteit, diner, gaan slapen, etc.). Het is natuurlijk altijd mogelijk om de verlichting manueel aan te passen als de situatie daar om vraagt.

Ecologisch en duurzaam
Het Dynamische lichtregelsysteem gaat zorgvuldig met uw energieverbruik om.
De toegepaste Leds hebben een hoge efficiency (>120 lm/W) waardoor het energieverbruik 80% minder is ten opzichte van traditionele TL verlichting (en deze zijn maar in 1 kleurtemperatuur).
Via een geavanceerde lichtregeling vindt een gebalanceerde energieverdeling plaats tussen Leds op basis van kleurtemperatuur.
Verlichting wordt in- en uitgeschakeld afhankelijk van beweging; de verlichting kan bij inschakeling uiteraard aangepast worden via de presets. 
Dynamische verlichting leverbaar als led panelen in alle standaard systeemplafond afmetingen; 600x600, 1200x300, 1000x1000, 1200x1200 mm. 
Dynamische verlichting leverbaar in opbouwuitvoering als Led Design kappen; in elke denkbare vorm en/of afmeting.   
De ISYLED Dynamische Led verlichting is gewaardeerd met het hoogst mogelijke energielabel, A+++!

* (Gebaseerd op een woon- verblijfsruimte 280 cm hoog, gemeten op 80 cm hoogte, gelijkmatigheid 0,75, eveneens afhankelijk van het aantal toegepaste panelen.)